XOPQBNMKK
Napkollektor elméleti alapok
Tartalomjegyzék
Telepítési útmutató
Napkollektor rendszerek - zárt rendszer
Napkollektor
Fűtőcső (heat-pipe)
Hőcserélős tartály
Napkollektorok rögzítő szerelvénye
Drain back rendszerű melegvíz előállítás
Telepítés, szerelés, tesztelés


Hőcserélős tartály

tank2huA folyamatos üzemű zárt rendszerű házi melegvízellátó rendszerek tartálya a napkollektortól távolabb kerül elhelyezésre. Az optimális kialakítás a tartályokra nézve a minél magasabb, és ennél fogva minél keskenyebb forma. Ekkor a legjobb a napkollektorból érkező hőmennyiség átadásának a hatásfoka. Magasabb tartály esetén könnyebben ki tud alakulni hőcirkuláció, mely elősegíti a hőmennyiség gyorsabb átadását, a hőcserélő tekercsben áramló forró közeg gyorsabb hűlését.

A tartály anyaga nyomás- és korrózióálló rozsdamentes acél. A hőveszteségek csökkentésére a tartály hőszigetelő réteggel van körülvéve. A vezetékes vízből történő vízkölerakódás csökkentése érdekében az elektromos fűtőbetéttel együtt aktív anód van beépítve ugyanúgy, mint a villanybojlerekben.

Abban az esetben, amikor a fűtésrásegítés alacsony hőmérsékletű kazánnal történik, a tartályban az elektromos fűtőtest fölötti térben elhelyezett második hőcserélőre vezetjük a kazán hőjét.

A tartály tetején lévő biztonsági szelep a vezérlő elektronika meghibásodása esetén jut csak szerephez : ha a víz felforrna és túlnyomás alakulna ki a tartályban, ez a szelep vezeti le a "fölösleges" gőzt. (Olyan, mint a kukta biztonsági szelepe.)