XOPQBNMKK
A színterápiáról

szinterapiaA fényterápia néhány jótékony hatása:

A gőzkabinok hangulatát jelentős mértékben fokozza a fényterápiás világítás, ami a fürdőkultúrát egy egészen más, varázslatos élménnyé tudja tenni. A különböző színek még kellemesebbé tehetik a fürdőt, hiszen a színek mágiáját, gyógyító erejét már az ókori Egyiptomban és Indiában is felfedezték és használták. Ezen kívül különböző modern kutatások is alátámasztják, hogy a különböző színű világítások más-más pszichológiai hatást váltanak ki az emberekből. Különösen fontossá válhat a fényterápia jelentősége ma, mikor a legelterjedtebb betegség a stressz. A rohanó világ egyre több feszültséget vált ki az emberekből, amit fényterápiával kellemes, lazító hatásával könnyen lehet enyhíteni. Gondoljunk csak a lemenő nap fényére, a tenger frissítő kékjére, vagy egy harmonikus zöld domboldalra… ugye csábító gondolatok? Mindezeket átélheti egy gőzfürdő alkalmával is. Hogy könnyebben át tudjuk tekinteni a fényterápia előnyeit, ejtsünk néhány szót a különböző színek jótékony hatásairól:

Piros, a serkentő:

A piros szín rengeteg jelentést hordoz magában, többek között a tűznek és a vérnek a jelképe. Hatása is ezzel vonható összefüggésbe. Kitűnő a vérkeringési zavarok, a vérszegénység, a légzőszervi megbetegedések, a nem gyulladásos bőrbetegségek és a középfülgyulladás ellen. Ezen kívül remek energianövelő, a bágyadtság, kedvtelenség érzését segít leküzdeni, és akaraterőt, kitartást sugároz.

Kék, a nyugtató:

A kék szín az eget és a tengert szimbolizálja, a békesség színe, ami elősegíti a megnyugvást és az ellazulást. Mivel a hideg színek közé soroljuk, hatása is ezzel függ össze, remekül alkalmazható fájdalom mérséklésére, gyulladások csökkentésére. A kék a szabadság érzetét hordozza magában. Egy sötétebb változata az indigókék, amihez ugyanilyen hatásokat társítanak, csak mert sötétebb, így még inkább hatásos.

Sárga, az ösztönző:

Meleg szín, amiről mindenkinek a napsugár jut az eszébe. A sárga felvidít, ösztönöz, felszabadít. A szellemi tevékenységeket motiválja, erősíti az idegrendszert. Legfőbb hatását a méregtelenítő szervekben fejti ki (máj, vesék, húgyhólyag). Ezen kívül erősíti az immunrendszert és helyrehozza az alacsony vérnyomást.

Narancssárga, az energikus:

A piros és a sárga keveréke, így a két szín tulajdonságai is vegyülnek a narancssárgában. Mint minden meleg szín, így a narancssárga is vidámságra hangol. Legjobban az emésztési zavarok kezelhetőek vele, és jelentős hatása van még a májra, hasnyálmirigyre. A depresszió és a pesszimizmus ellen a legkiválóbb választás.

Zöld, a regeneráló:

A természet színe, ami harmóniát teremt bennünk, és az elégedettség érzésével tölt el. A zöld szín hatására kevésbé érezzük magunkat kimerültnek, fáradtnak, kitartást sugároz. Mivel a zöld a harmóniát képviseli, így mindenhová, ahol a szervezet egyensúlyát helyre kell állítani, remekül alkalmazható. Mindemellett jelentős szerepe van a megelőzésben is.

Rózsaszín, a görcsoldó:

Ki ne hallotta volna a mondást, hogy „rózsaszínben látja a világot”? Nem véletlen, hiszen a rózsaszín a nyugalmat, a békességet és a boldogságot hordozza magában. Leginkább görcsoldó szerepe van, mind testi, mind lelki értelemben. A testre és a lélekre is nyugtató hatással van.

Lila, az álomhozó:

Nagy energiájú szín, biztonságot sugároz, és erőteljes gyógyító hatású. Gyulladáscsökkentő, lelkileg megnyugtató, segít a lazításban és nagyon jó az álmatlanság ellen. Ezen kívül magas vérnyomásra, és a memória javítására is remekül alkalmazható.