XOPQBNMKK
Az Infraszaunákról

SzaunaAZ INFRAVÖRÖS SUGÁRZÁSRÓL

A szabad szemmel láthatatlan infraenergia tulajdonképpen azonos a napsugárzás jótékony, meleget adó tartományával. Káros hatása nincs, mint az UV-, vagy a mikro sugárzásnak. Az infrasugár a levegőn áthaladva behatol a szilárd testekbe, és felmelegíti őket.

Ahogy a légkört a Föld, a levegőt közvetve átmelegedett testek melegítik. A sugárzó hő hatása jól érzékelhető. Még hűvös időben is melegünk van ha napsütés ér, viszont fázunk, ha árnyékba kerülünk. Miközben hőt szállít, az infravörös sugárzás jelentős energiaveszteség nélkül hatol át a levegőn, és minden útjába kerülő szilárd tárgyat felmelegít.

A Nap energiájának legnagyobb részét infrasugárzással bocsátja ki. A Föld légköre a napsugárzás 7-14 um közötti infratartományát engedi át leginkább, ez a természetes meleg a földi élet alapja.

MI TÖRTÉNIK AZ INFRAKABINBAN?

Az infrakabinban az ingrasugarakat elektromos fűtőszálak generálják. A fűtőszálakat úgy helyezték el, hogy optimálisan irányuljanak a kabinban jelen lévő személy, vagy személyek felé. Ezek az infrasugarak azonosak a Nap sugárzásával, azzal a különbséggel, hogy hullámhosszuk optimális hatást fejt ki szervezetünkre és hatását napi 24 órán át élvezhetjük.

MI A KÜLÖNBSÉG A HAGYOMÁNYOS SZAUNA ÉS AZ INFRAKABIN KÖZÖTT?

Az infrakabin hatékonyabb, de mégis kíméletesebb változata a hagyományos szaunának.
Az infraenergia biztonságát a legszemléletesebben talán az bizonyítja, hogy a koraszülött osztályokon használatos inkubátorok is infrafűtésssel működnek. Az infraszauna lényege, hogy a szaunakályha helyett alkalmazott infrasugárzók közvetlenül a testet melegítik és a bőr mélyebb rétegeit is elérve még jobban izzasztanak, s egyúttal a szervezet jótékony folyamatait serkentik. Hatása gyors és intenzív, de az alacsony hőmérséklet folytán használata mégis kellemes, a hagyományos szaunánál kevésbé megterhelő.
A hagyományos szauna forró levegőjének a bőrfelületet csupán érintő hőhatásával szemben az infraenergia behatol a bőr mélyebb rétegeibe, így rövid idő alatt többszörös hőátadás és kiadósabb izzadás következik be.

Előnyei a hagyományos szaunához képest:

  • letkortól függetlenül használható,
  • a hőmérséklet alacsonyabb (40-60 fokos), kellemesen száraz meleg,
  • a gyors (5-10 perces) felfűtés után már 15-20 perc alatt intenzívebb az izzadás és nagyobb a kalóriaveszteség,
  • energiatakarékos (2-3 KW-os).

 

AZ INFRASUGÁRZÁS JÓTÉKONY HATÁSAI

Az infravörös energia az energiának egy olyan formája, amely a többi energiával ellentétben nem a levegőt használja fel közvetítő közegként. Ennek következtében az infrasugarak kevesebb, mint 20 %-ban melegítik csak fel a környező levegőt és több mint 80%-ban magát a testet.

A mélyen fekvő szövetekben található nagy mennyiségű víz kiváló vezetőképességének köszönhetően az infrakabinban kibocsátott infravörös sugarak képesek egészen 4 cm mélyen a testbe hatolni. Ennél fogva pedig nem úgy működnek, mint egy, a bőrre tett meleg takaró. Az emberi test a sugárzószálak által kibocsátott sugarak 95 %-át képes elnyelni. Ez a mélyre ható sugárzás váltja ki a melegítő hatást az izomszövetekben és a belső szervekben. A test szívverés és a pulzusszám növekedésével reagál erre.

Ennek a reakciónak a szívre gyakorolt hatása megegyezik egy kondicionáló edzés hatásaival. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy az infraszauna használata edzi a szívet, mivel a test csökkenteni akarja a hőmérsékletét és ezért növeli a pulzusszámot. Ezzel egy időben a test aktiválja az összes rendelkezésre álló hűtőrendszerét, amelyek közül az izzadás az egyik legfontosabb.

Az izzadtság elemzésekor kiderült, hogy az infrakabinban keletkezett izzadság 80 %-ban vízből, 20%-ban pedig toxikus anyagokból (pl. kadmium, nikkel, ólom, klór, stb.) áll. Ezek az anyagok a vesékben és a bőr alatt raktározódnak. Ennek hatására alakul ki a cellulitisz is. Az infrakabin használata során a szervezet kalóriavesztesége elősegíti a zsírszövetek leépítését és a szervezet méregtelenítését.

Egy átlagos kondíciójú személy egy infrahasználat alkalmával kb. fél liter izzadtságot termel, ami 300 Kcal elégetésével keletkezik. Ez kb. 3,5-5 km-es táv lefutásához hasonlítható. Az olyan szervezet, amely jobban alkalmazkodik a meleghez, könnyen kiizzadhat 600-800 Kcal-t, minden negatív következmény nélkül.
Az infrakabin központi szerepet játszhat a súly megőrzése és a szívizmok edzése szempontjából.

AZ EGÉSZSÉGEGRE GYAKOROLT HATÁSA, ALKALMAZÁSA KÜLÖNBÖZŐ BETEGSÉGEK ESETÉN

A számos kedvező hatás közül a legalapvetőbb az izzadás révén a bőr tisztulása és feszesebbé válása, valamint a szervezet keringési rendszerének frissítése, tornáztatása.
A vérkeringés a hajszálerekben végződő érrendszeren keresztül kiszolgálja a sejtszintű élettani folyamatokat. Az immunrendszer részét képező nyirokrendszer egyúttal közreműködik a salakanyagok eltávolításában, a szervezet méregtelenítésében.
A két rendszer harmonikus működése alapvető fontosságú, ezért az őket serkentő infrakabin gyakori használata az egészséges szervezet számára is igen hasznos.
Az infrakabin a szív-, és érrendszeri problémák esetén- természetesen orvosi konzultációt követően – általában ajánlható. Az érfalak tornáztatása egyaránt jótékony hatású lehet az érelmeszesedéssel vagy a vérnyomásukkal küszködőknek is, a panaszok jellegétől függetlenül.
A vérkeringést a szív tartja mozgásban, a nyirokrendszer működését viszont az izomműködés biztosítja. A mozgásszegény életmód általában gátolja a perifériás keringést, ezáltal rontja az anyagcserét és a salakanyagok eltávolítását.
A méreganyagok felhalmozódása a test különböző helyein (bőr, ízületek, belső szervek, stb.) a legkülönfélébb és főleg az alkattól függő tünetek kiváltója.
A testbe hatoló infaenergia a bőr mélyebb rétegeiben indítja el az izzadást, és így még az egyébként nehezen távozó nehézfémek kiürülését is elősegíti a hajszálereken illetve pórusokon keresztül.
Meghűlés vagy influenza esetén az infrakabin jelentősen gyorsíthatja a gyógyulást.
Az infrakabin a kozmetikai és fitnes szalonok kedvelt berendezése, mert hatása gyors és látványos.
Működési elvéből adódóan rendkívül alkalmas a sportolók bemelegítésének előidézésére, megelőzhetők vele a sportsérülések. Ízületi és izomsérülések esetén rehabilitációs alkalmazása is elterjedt.

A fogyást illetően egy gramm izzadás kb. 0,5-0,6 Kcal kalóriaveszteséget jelent. A hagyományos forrólevegős szaunában egy átlagos állapotú személy könnyedén veszít közel 500 gr izzadságot, ez az infrakabinban 20-30 perc alatt a két-háromszorosára is nőhet az ennek megfelelő kalóriavesztéssel együtt, ami nagy intenzitású sporttevékenységgel egyenértékű.
A kozmetikai alkalmazás szempontjából a bőr regenerálódása mellett fontos, hogy fokozza és gyorsítja a cellulitiszes kezelések hatását.
Általánosságban elmondható, hogy egészséges emberek korlátozás nélkül használhatják az infrakabint. Terhesség, magas vérnyomás, fertőző betegség vagy sebészeti beültetés esetén feltétlenül csak orvosa hozzájárulásával használja.

HOGYAN HASZNÁLJUK AZ INFRAKABINT?

A használat lehet kúra- vagy alkalomszerű. Itt is a rendszeresség a legelőnyösebb.
Általános alapelvként itt is érvényes, hogy az emberi szervezetnek a teherbírása egyénenként, illetve a mindenkori fizikai állapot szerint változik.
Mielőtt levetkőzik, kapcsolja be az infrakabint, állítsa a hőmérsékletszabályozót a kívánt hőfokra. A bemelegítési idő - kb. 5 perc - eltelte után üljön be a kabinba, így a teste együtt melegszik fel a kabin levegőjével.
Az infrakabin használata előtt és után egyaránt fontos a megfelelő folyadékpótlás. Erre a célra legmegfelelőbb ásványvíz fogyasztása.
Az infrahasználat előtti zuhanyzás fokozottabb izzadást eredményezhet.
A kabinban tanácsos ülő helyzetben elhelyezkedni, mert az inframeleg horizontálisan terjed.
Már rövid idő után elkezdődik az izzadás. Ha a kiválasztott hőmérsékletet kellemetlennek találja, nyugodtan kinyithatja az ajtót. Ezáltal nem az infrasugárzás távozik, hanem csak hő.
Infrahasználat után tanácsos a már kikapcsolt fülkében maradva még 10-15 percig fokozatosan izzadva lehűlni. Végül pedig langyos vízzel zuhanyozni.

AZ INFRAKABIN EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA

A NAP EREJE

A Nap az energiáját belsejének infravörös részéből nyeri. Az UV-sugarakkal ellentétben itt olyan meleg sugarakról van szó, amelyek az egészségről és a jó közérzetről gondoskodnak.
Az infrasugaraknak nem tévesztendők össze az ultraibolya sugárzással, amely égést és bőrkárosodást okozhat.
Az infrasugárzás olyan energia, amely a nélkül melegíti fel a tárgyakat, hogy a körülöttük lévő levegőt is felmelegítené. Az infrasugarakat évek óta használják orvosi és terápiás célokra.
A mindennapi életben a Nap a sugárzó energia forrása. Mi történik, ha a Nap egy felhő mögé bújik? Annak ellenére, hogy a levegő hőmérséklete nem csökken, úgy érezzük, mintha hűvösebb lenne. A felhők eltakarják a napot, és ilyenkor azonnal érzékeljük a meleget adó sugarak hiányát.

FELHASZNÁLÓBARÁT

Az infrakabin bármely helyiségben felállítható. Használhatják fiatalok és idősek. Mindössze 1,5 m2 helyre és egy 230 V-os hálózati csatlakozóra van szükség. A felfűtési idő 5 perc. A 40-60 fokos, alacsony léghőmérséklet következtében használata kellemes és csak kb. 30 percet vesz igénybe. Ezután elég csak lezuhanyozni, és az ember máris úgy érzi magát, mintha ujjá született volna.

MIÉRT OLYAN EGYEDÜLÁLLÓ AZ INFRAKABIN?

Mert a különböző terápiás és egészségmegelőző kezelések, valamint számos betegség gyógyításakor alkalmazott kiegészítő kezelések során az infrasugárzás a szöveteket melegíti fel, anélkül, hogy a szervezetett megterhelné.

SPORT

Az infrakabin arra is alkalmas, hogy sérülések idején, a kényszerű pihenő alatt az izmokat formában tartsa. Sportolás előtt ajánlatos a kabint az izomzat bemelegítésére használni.
Ilyenkor – a meleget adó sugarak mélyen kifejtett hatásának köszönhetően – a kabint felöltözve is lehet használni.

A SZÍVRE GYAKOROLT PASSZÍV EDZÉSHATÁS

Az infrakabin lehetővé teszi a keringési rendszer és a szív erezetének edzését olyan tolókocsiban ülő, vagy mozgássérült emberek számára is, akik kondicionáló programokkal nem terhelhetők

AZ INFRASUGÁRZÁS NÖVELI A SZÖVETEK NYÚJTHATÓSÁGÁT

Ez a hatás a sérült inak, szalagok vagy izmok kezelésénél, valamint a sportolók sérülékenységének minimalizálása miatt fontos.

AZ INFRAKABIN ELŐSEGÍTI AZ ÖN VITALITÁSÁT

A meleg sugarak azok, amelyek mélyen kifejtett hatásuknak köszönhetően belső szerveinket pozitívan tudják befolyásolni. Ezek a sugarak 40 mm mélyen hatolnak be a testbe. Az infrasugarak más meleget adó sugarakkal összehasonlítva a leghatásosabbak, mert az anyagot a levegő szállítóeszközként történő felhasználása nélkül melegítik fel.
Ezáltal kellemes, 40-60 fok-os léghőmérséklet érhető el. A fűtőszálak hőmérséklettartománya, valamint egy bársonyos réteggel ellátott fémrács védelme tökéletesen biztonságos használatot tesznek lehetővé.

IZZADÁS

Az infrakabinban a test 80 %-ban vizet 20 %-ban pedig nem víz jellegű elemeket, mint pl. zsírt, koleszterint, zsírban oldódó méreganyagokat, nehézfémeket, valamint savakat veszít.
Természetes, egészséges izzadási folyamat hatására belülről kifelé haladó mélyreható tisztulás következik be. A hagyományos szaunához képest kétszer, háromszor jobban izzadunk.
Elemezték és összehasonlították infrakabint, ill. hagyományos szaunát használó emberek izzadságát. A következő megállapításra jutottak:

 

Hagyományos forrólevegős szauna

Infrakabin

Vízveszteség

95-97 %

80-85 %

nem víz jellegű veszteség

3-5 %

15-20 %

Az infrakabin segítséget jelent az alábbi esetekben:

Magas vérnyomás; Légcsőhurut; asztma; alacsony vérnyomás; keringési zavarok ; megfázás; szív- és érrendszeri betegségek; Derékzsába; veseműködési zavarok; derékfájás; méregtelenítés; álmatlanság; stressz; leégés; revitalizálás; sportsérülések; torok, orr, fül hátfájás; fülzúgás; altesti fájdalmak; reuma, artrózis, artritis; emésztési zavarok; ízületi gyulladás; ficamok; bőrbetegségek; végtagmerevség; fogyás; kimerültség; cellulitisz; tüdőgyulladás; fájdalomcsillapítás; sérülések; vállrándulás; izomhúzódás, stb.

KEZELÉS

MAGAS VÉRNYOMÁS

A kíméletes infrakabin használat javasolt. Mindenkinek ajánlott, akiknek gyógyszerek segítségével normálisra állították be a vérnyomását. Tilos azonban infrázás után a hideg-vizes medence használata! Célszerű a testet a levegőn lehűteni utána pedig zuhanyozni.

ALACSONY VÉRNYOMÁS

Nincs ellenjavallat. Az infrakabin használata ebben az esetben igen jótékony.

SZÍV- ÉS ÉRENDSZERI BETEGSÉGEK

Ha a vér sok koleszterint és zsírt tartalmaz, az a következő hatásokhoz vezet: A vér „sűrűbbé” válik, így a vörösvértestek összetapadnak, ami oxigénhiányt eredményez. Az artériák elzáródásával nő a vérnyomás, ami szívinfarktust okozhat. A zsír a sejtek vércukorfelvételét megakadályozza, a sejtek nem tudják hasznosítani a megtermelt inzulint, cukorbetegség alakulhat ki. A cél az, hogy ezeket a folyamatokat az infrasugarakkal pozitívan befolyásoljuk.

KERINGÉSI ZAVAROK

Bizonyos testrészek felmelegítése a többi testrészben reflexszerűen értágító hatást kelt. A vérkeringés javul.

A VESE MŰKÖDÉSI ZAVARAI

A vese tehermentesítését érjük el a mérgező anyagok kiválasztásával, így a vese működési zavarai miatt keletkező panaszok, mint pl. a boka duzzanata, csökkennek.

MÉREGTELENÍTÉS

Az infrakabin használatával a hagyományos szaunákhoz képest a következőket érjük el:

  • több izzadás
  • jóval több nem víz jellegű összetevő van az izzadtságban
  • jóval nagyobb méregtelenítő hatás.

SZÉPSÉG

Az infrakabin intenzív ösztönző hatással van a bőr vérkeringésére. Ez pedig döntő jelentőségű a szép, fiatalos, puha bőr érdekében, mert a bőr a mélytisztítás hatásaként megszabadul a szennyeződésektől és az elhalt sejtektől. Megszünteti a bőr egyenetlenségeit, javítja és erősíti a bőr rugalmasságát, a bőr lággyá, puhává válik.

FOGYÁS

Az infrasugárzás hatására a mérgező anyagok távoznak a szervezetből, a zsír pedig elég.
Ezek hatásosan támogatják a fogyókúrát.

1 gramm izzadság „előállításához” 0,580 Kcal-t használ fel szervezetünk. Pl. egy átlagos kondíciójú személy egy infrahasználat alkalmával kb. fél liter izzadságot termel, ami 300 Kcal elégetésével keletkezik. Ez kb. 3,5-5 km táv lefutásához hasonlítható. Az olyan szervezet, amelyik jobban alkalmazkodik a meleghez, könnyen kiizzadhat 500-800 Kcal-t, minden negatív következmény nélkül. Az így elvesztett folyadék könnyen pótolható vízzel, anélkül, hogy az elégetett kalóriákat újra bevinnénk.

Néhány sport a kalóriaégetés szempontjából, Kcal/órában:

Evezés vagy maratoni futás 800 Kcal
Squash 680 Kcal
Úszás vagy kocogás 400 Kcal
Tenisz 330 Kcal
Biciklizés 300 Kcal
Gyaloglás vagy golfozás 200 Kcal

A kutatások bebizonyították, hogy nem kell ahhoz nagyon elfárasztania magát az embernek, hogy fitté váljon, vagy fitt maradjon. Heti plusz 1000 Kcal elégetésével a cél elérhető. Nem számít hogyan, a lényeg, a kalóriaégetés stimulálása.

CELLULITISZ

A cellulitisz egy zselészerű anyag, ami vízből, zsírból és salakanyagokból áll. Ezek összegyűlnek a bőr alatt. Az infrakabin használata újra egyensúlyba juttatja a bőrt, és lehetővé teszi a test számára, hogy ezektől az anyagoktól megszabaduljon.

TOROK, ORR, FÜL

Elegendő infrakezelés hatására megszűnik a középfülgyulladás, torokfájás és orrvérzés.

FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS

Az infravörös rendszer hatásosan alkalmazható artritisznél, fej- és hátfájásnál, izomgörcsöknél stb.

SÉRÜLÉSEK

Az infrasugarak segítenek ficamok, rándulások, izomgörcsök esetén.

LEÉGÉS

Az infrasugarak kiválóan enyhítik a napégés következményeit.

IDŐSEBBEK SZÁMÁRA

Az infrasugarak hatékonyan támogatják a megelőzést és számos probléma megoldását megkönnyítik. A test ellenállóbb lesz, teljesítőképessége javul.